Dijana Zmija -Njeno srce devojčice

Kako je tako voliš ako ne znaš koje joj je omiljeno cveće a i čokolada? Kako joj se tako dodvoravaš kad ne umeš da proceniš kakve reči joj gode? Iskrene naravno, ali ne bilo koje. Nije njeno srce tako plitko da mu možeš šaputati tek tako i kako ti je volja.
A sve njene nesanice? Neće ona budna dočekati zore, ali hoće ponoć, da sačeka ples među zvezdama pre nego što je otprate na počinak. I sanjaće dugo, ali najpre sanjariti, o tebi, o sebi, o svemu i ničemu što je moguće ili nije, i dugo će je moriti pitanja, čežnje i nedoumice…Ali će na kraju zaspati spokojna, kao u rukama Meseca i opet će joj u snove doći svi oni šapati koje je možda htela a nije dobila…
Kako je tako zamišljaš kad ne znaš njene korake po sobi, njenoj sobi, samo njenoj, što je čuva od takvih radoznalih i čudnovatih bića poput tebe. Kako je sanjaš ako ne znaš koje boje joj je spavaćica i zašto se kao devojčica češlja dugo pred ogledalom, kada joj je već uveliko vreme da legne da spava.
A znaš li joj navike? Zašto voli pijace i starice što joj se iskreno smeše na mladosti? I što baš pored tog potoka mora da zastane i oslušne njegov život. Isti onaj koji bi rado menjala za svoj, samo da teče, da grli zemlju i kamenje i da se nikada u svojoj slobodi i ljubavi prema tlu, ne zaustavi.
I šta bi joj rekao kada bi ti pružila ruku? Bi li je poljubio ili bi nemo čekao hoće li ti razum umeti sastaviti kakve tople reči o njenoj lepoti i očima?
Stani malo pa promisli ko ti je u snovima, i zašto baš ona od toliko jednostavnijih i sporijih devojaka. Zašto ti baš treba njen kovitlac i radost življenja i zašto te boli baš njena melanholija?
Možda boliš i ti nju, al neće pričati ni sa vetrovima o tome, jer te još i ne poznaje, znaju te zore što joj izmiču i dive se njenim noćima.
A ti gospodine, upristoji se sa ludorijama tvoga srca, pronađi te sitne delove što u vašaru njenog uma čekaju na pronalazača i ukrašćeš srce devojčici od ludila što se, sasvim nejasno, pred ogledalom, uoči spavanja, tako dugo i zamišljeno češlja…

Dijana Zmija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s