A ti bi, muškarčino, ženu koja ti skida sa neba zvezde? Da nećeš možda i nebo na tacni?

Istina je, žene su predugo trpele i ćutale. Zanemarivane i prognane,  vrlo često su bile nemoćne da stanu  uz ono što veruju i da se bore za ono što žele.

Sve same norme i nepisana pravila, koja nikad nisu važila za muškarce.

Muškarcu se, nekako, sve progleda kroz prste. I prevare i laži kod njih su lakši gresi.Za ženu su zato spremali lomače, ako je lepa, pametna, buntovne, i dušu dalo, nešto zgrešila. Ma bilo šta, tek da se zabeleži.

No, uzele su žene svoja prava us voje ruke. Natakle se na visoke potpetice, pa sad sa vodećih pozicija komanduju muškarcu.

A muškarac je egocentrik, on ne podnosi kada je žena u pravu, a zamislite nesreću koga zadesi da mu žena bude šef.

Neki su se sa time nosili hrabro, gotovo junački, ćuteći i trpeći, a ima i onih koji su zato zamrzeli ženu, i ceo ženski rod.

Svete im se tako što sve više gledaju utakmice, što padaju u nesvest  ako sa ženom moraju u kupovinu. Smrknuti su kada žena izlazi sa drugima na kafu, i večno namrgođeni za sve varijante ženskih bubica.

Muškarci su se opustili, prestali da budu vitezovi iz bajki, oni moćni i veličantveni što se nađu dami u nevolji. Jer sada dama sama može da dresira i ukroti svoje nevolje. Teško muškarcima.Ako se neće sakriti iza mamine suknje, koja je takođe žena, onda će večeri provoditi o kuknjavi nad životom i ljubavlju.

Neki će popustiti u naletu novih trendova te će , opet od mame i tate, tražiti džeparac za skupa kola i skupe restorane, i nešto love da im se nađe ako baš mora ogroman buket ruža da kupi svojoj dami, koju i ne smatra damom već robom što se kupuije. I onda će tako vaspitati i sve svoje vambračne sinove, a druge će žene svoje kćeri vaspitati tako da izgledaju što bolje, što skuplje a da budu jeftinije. Te će se, kao trgovci stokom, nadmetati u tome ko će koga kupiti , za koliko. Kod nas se to kaže-osvojiti. AL nema tu šta da se osvaja, jer smo, ne zaboravite, ostali bez onih vitezova i junaka iz bajki.

A šta je sa onom šačicom ljudi što te bajke i dalje čita?Ima li njima spasa od njihovih romantičnih snova? Briše li im ta njihova ružičasta stakla na naočarima, ova kupo-prodajna vladavina ljubavi koja se ne prepoznaje?

Ne briše, al takvi će se radije zakukati nad svojom sudbinom, kako ne mogu naći damu koja odgovara njihovim džentlmenskim srcima. AL neće se probuditi iz ludila i shvatiti da se dama osvaja.

I dalje postoji tamo neka, što nekoga bitnog čeka. Ne onog što je imućan i dobar trgovac ljubavi, već nekog  razume sklop viteza.A takav, takav se neprestalno bori. I kada žena hoće, i kada neće, i kada ima i nema šta da joj ponudi. Jedna jedina stvar će ga razlikovati od toliko drugih, a to je činjenica da ne odustaje od žene koju želi da voli.

No, ja sam načula da takve retke duše ne borave više na ovome svetu. A možda i grešim, možda i krijem. Kad  se kukavice razbeže i kada se razbistri tišina, videćemo ko je taj što uprkos svemu ostaje.

A za one druge, da te što se vade na ženu koja je preterala sa svojim moćima, ma još se kriju iza majčine suknje. Bar negde , daleko u svom mozgu. Oni čekaju ženu džentlmena, koja će možda biti vitez prema njima.

Budite sigurni, muškarčine , kada bi takva i postojala, opet bi tražila nekog ko će biti njen vitez a ne dama u nevolji.

Dijana Zmija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s