Dijana Zmija -Moja omiljena knjiga-Grička Vještica, se konačno ekranizuje

Nema lepše vesti za dobro jutro danas. Potvrđeno je da će se moja omiljena knjiga Grička Vještica , ekranizovati.
Malo je reći da mi je to omiljena knjiga. Svih sedam delova sam pročitala još u osnovnoj školi, naravno uz prekor nastavnika da to nije knjiga za moj uzrast.
Nikad u životu nijedno drugo delo nije moglo da preuzme vodeću poziciju koju ovaj roman ima na mojoj vrlo istančanoj i probirljivoj rang listi.
Sa njom sam potpuno srasla, a i maturilala baš na temu iste, u srednjoj školi.

Kako sam zapisala u članku koji sam pravila za časopis Haos u Etru, ovo je priča koja objedinjuje realno i nerealno. Napisala ju je Marija Jurić Zagorka. Rođena u Hrvatskoj, svoju karijeru započela je kao novinarka kakve krajem XVIII nije bilo, jer žene nisu imale svoja otvorena prava. Međutim pored ljubavi prema istoriji i novinarstvu, pokrenula je čitav niz objava vezanih za inkviziciju. Uzela je u svoje ruke istraživanja iz vremena kada su žene kažnjavane spaljivanjem na lomači. Naime, Marija Jurić je započela niz romana od sedam svezaka pod nazivom “Grička Vjestica”, a da međutim nije imala nikakvu nameru da to pretvori u književno delo. Bile su to povezane priče pisane u vidu stripova i mogle su se nabaviti kod bilo kog prodavca novina. Međutim izdavač je na kaju knjige greškom napisao “nastaviće se”, i time ostavio proctora za nastavak.

“Grička Vještica” je zapravo roman koji se vremenom proširio na sedam velikih knjiga. Zvanično je izdat 1912. godine. Nosi priče inspirisane istorijom i piščevim istraživanjima. U ovom romanu akcenat je na pričama nepravedno kažnjenih žena i hirovima jezuitskih spletki. Radnja se dešava uglavnom na Griču – gradu u Hrvatskoj. Delo je izazvalo burne reakcije, jer je, shodno sa vremenom u kome je pisano, crkva bila prilično nezadovoljna njenom ulogom u knjizi, ali ono što je najbitnije pripovedanje je bazirano na istini, ulepšano samo ličnostima kroz burne ljubavne priče. Pisana je na starom srpsko-hrvatskom jeziku. Čak i sa socialno-političke strane, pisac se potrudio da objasni mnoge srpsko-hrvatske odnose koji su narode mogli samo da podsete na bratstvo koje su delili nekada. Međutim, ovo delo ima samo dodir političke strane, jer nije pisano u te svrhe. Razotkriva nam, takođe, tajne velikana kao i mnoge zločine, pruža uvid u jednu stranu istorije na vrlo kontraverzan način i podiže ljubav u visine nepoznate danasnjim romanticima. Vraća nas u vreme vitezova, plemića i carica, uz neizostavnu borbu časti, čežnje, mržnje i moći.

Da bih je uporedila sa današnjim trendovima, rećiću samo da Igra Prestola ne ,ože da joj bude ni do kolena.Jedina je razlika u tome što nema fantazije i zmajeva.
Oni koji su oduševljeni dostojanstvenošću, odorama, mudrošću vilenjaka iz Gospodara Prstenova, hrabrošću i buntovništvu Hari Potera i definitivno intrigama i razdorima poput onih u Igri Prestola, ovo je delo koje bi se tačno uklopilo u sklop svega toga. Al ne zaboravite da je napisano sto godina pre svih ovih knjiga.

I sad se ja pitam hoće li budžet i mašta reditelja biti dovoljno velika da to delo veličanstveno prikaže na platnu. Prepuno je detalja, veličine, odmetništva i junaštva , velike ljubavi, prkosu…Ma, malo je reći čemu sve ne.
Jedan je Meško i Siniša, kao i Stanka i Nera, najiveći junaci knjiga ikada.
Samo da je serija ne upropasti id a NIKAKO ne koristi modne trendove i novi hrvatski jezik jer je baš stari srpsko hrvatski dao takav jedan veličanstven dojam knjige, da će bilo kakva jezička ilis trukturna izmena u seriji da napravi haos.

Rado bih se prijavila da pomažem oko koncepta da mogu 😀 Nema ništa merodavnije od ludog fana.

Evo i dva linka, za sve osobe koje su imale živaca da ceo ovaj moj sastav pročitaju, i za sve retke fanove, jer nju uglavnom pamte naše mame i tate.

http://www.dubrovacki.hr/clanak/75400/pocinje-se-snimati-serija-prema-romanu-gricka-vjestica

https://www.facebook.com/pages/Gri%C4%8Dka-Vje%C5%A1tica-7-delova-knjige-make-the-best-book-translated-on-english/247853711902019

Dijana Zmija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s