Nešto o ovom autoru/ Something about this author/ Algo de este autor

Dijana (Rodić) Čop živi u Beogradu. Rođena 1990. godine. Uglavnom piše pod pseudonimom Dijana Zmija. Udata je za rock muzičara i istoričara umetnosti sa kojim ima ćerku.

Piše poeziju, pripovetke, sofizme i završava svoj prvi roman .

Član je astronomskog društva Beograda ”Ruđer Bošković” i zaljubljenik u prirodne nauke. Vlasnica je nekoliko internet portala za nauku, književnost i muziku. Voli da čita, svira gitaru i da se druži sa teleskopom i noćnim nebom. Takođe komponuje pesme i peva. Imala je i vlastiti program na latinoameričkom radiju pod nazivom ”Vorkaj”.

Rock and roll i heavy metal voli isto koliko i knjige, ali svoje muzičke projekte ne radi u svrhu komercijalizacije svojih kompozicija te uživa u njima sa svojim prijateljima i u užem krugu njenih pratilaca. Najčešće svira, komponujei peva  sa svojom saradnicom Sonjom Zmajem , te se njihovi snimci mogu slušati preko you tube-a, a sam duo nosi naziv Lunarien.

Od stranih jezika tečno govori španski i engleski, te mnoge pesme i priče piše takođe i na ta dva jezika. Bavi se profesionalnim šminkanjem i privatno predaje jezike.

Mnogi njeni radovi objavljivani su po raznim internet portalima (poput knjige.pravac.com) i časopisima (Kutija ljubavi, Kreativni Magazin, Hellu cherry webzine, Haos u Eteru, Beogradska Nedelja …) a prva objava u štampanom izdanju je bila predstavljena publici u prvom broju časopisa ”Voštanice”.

Pisanjem se bavi od malih nogu gde je svoja dela uspela predstavi kroz pismene sastave, takmičenja i razne biltene još od prvog razreda osnovne škole.

Dobitnica je brojnih književnih nagrada na festivalima poezije i kratke priče (Vojislav Despotov, Pavle Popović, Mihal Babinka, Janoš Siveri, …).

Teme kojima se bavi u svojim pripovetkama i poeziji upućuju na analitičko razmišljanje, gde čitalac dolazi do spoznaje svoje ličnosti, često sukobljavajući se s bremenom teškog i iskvarenog vremena u kome živi a koje ga nagna na večitu borbu s onim što ga čini lošim i površnim. Ona uprkos kompleksnim temama nastoji očuvati poetičnost u pisanju.

Priče koje su najčešće bile nagrađivane i predstavljene javnosti su ”Zver”, ”Nosim Nebo Na Leđima Svojim”, ”Novembar, Škorpion i Zmija”, ”Ogledalo i Skitnica”, a od poezije možemo izdvojiti pesme kao što su: ”Daruj Mi Zvezde”, ”Tvoja Kapija Snova”, ”Dama Tišine”, ”Putnik Samoće” i druge.

Završava svoj prvi roman ”Ilirska ratnica”. Radnja romana je inspirirana  istorijskim činjenicama o drevnoj Iliriji kao srpskom tlu ali je to i roman fantastike gde se oživljavaju raznorazni srpski mitovi prožeti avanturama, potragom, misterijom, ljubavlju, osvetom i raznim iznenađenjima. Objavu romana sprema za ovu godinu.

Veliki je zaljubljenik u knjige te su joj uzori i omiljeni autori-Marija Jurić Zagorka, Halil Dzubran, Mika Antić, Žil Vern i drugi.

Većina njenih radova, može se pročitati na njenoj autorskoj fejsbuk stranici pod nazivom Dijana Zmija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s