Beograđanka

Volim svoj grad i ne bih se tek tako od njega oprostila…da moram otići, stalno bih mu se vraćala!
I to ne govorim arogantno.
Rođena Beograđanka ne znači bahato iživljavanje po skupim restoranima niti kupoholičarska bolest u ženama koje kao nešto prate modu jer moda je bitna. Navodno!
Ne! Rođena Beograđanka je dama koja ima manire, koja nije hirovito razmaženo derište što svoje praznine popunjava glupim i skupim stvarima. Ona poznaje ulice. Njima šeta. Voli svaki korak na pločnicima kojim prođe. Udiše zadovoljno zimski miris grada. Uživa sa dušom u romantici praznično okićenih mesta. Ona nema vremena da se okreće za drugim ženama niti da gleda ko je šta obukao. Ona ne troši novac da bi bila viđena i uslikana. Ona živi ovaj grad,nekad i van pogleda drugih.
Beograđanka je žena koja poznaje njegovo pozorište. Operu. Bioskope.
Nekad i čitav niz ljudi koji prose po ulicama. Ona im poklanja osmeh, kada nema novca u džepu.
To je žena koja veseli parkove i koja se veseli dešavanjima ovog grada.
Ona se ne lomi da uđe u šoping mol. Ona svuda ušetava zanosno i zanesena životom jer poznaje duh ovog grada. Jer se stopila sa njim.
To je dama koja ne zna za histeriju. To je dama koja unosi ljubav svuda kuda prođe . To je žena koja sada retko prepozna pravog Beograđanina jer su nam grad pretrpali oni koji ni srpski jezik ne znaju da koriste pravilno. Svi oni koji bacaju smeće po ulicama, praveći se da to nisu uradili.Svi oni koji ne umeju ustati dami da sedne, ili trudnici, ili detetu.
To su oni koji se bahate gde god da se nađu.Što im je teško jer su živi. A neka su i odrasli u ovom gradu, nikad nisu postali deo njega jer se nisu trudili da usvoje kulturu i tradiciju koju ovaj grad nosi.
Pa i da su najsiromašnijeg ekonomskog sloja, i da su najbogatiji na društvenoj lestvici, materijalan status ih ne može učiniti Beograđanima.
Te zato stojim ponosna na svoj grad, gde se moja skromnost pretopila u njega. I ponosna što moj status Beograđanke određuje njegova kultura u koju sam se uklopila, a ne činjenica da sam na ovom tlu rođena.
Rođenjem mi ne stičemo ništa, pa ni pravo da budemo stanovnik nekog mesta. To stičemo usvajanjem onoga što to mesto čini takvim kakvo jeste.
A Beograd je misteriozan, ponosan,jedinstven, strastven i zanosan.Niti je svako za njega niti je on za svakoga.
Dijana Zmija
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s