Dijana Zmija -Kad odbacim masku ništavila

Volim žene koje su nasmejane same, a ne zbog prisustva neke osobe.Nikad nemoj zavisiti od nečijeg prisustva, tvoj osmeh teba da blista zbog samog postojanja.Teško je al mnogo puta i sebe na to podsetim.
Nek tvoj osmeh dobije bitku makar jednom dnevno protiv težine ovog ludog postojanja koje nam nameće okove, samoću i prezire.
Makar jednom za danas, jednom za sutra…Da na kraju pamtimo ljude po istrajnosti njihovih osmeha čak i onda kada nisu imali snage da ih održe, a ipak su uspeli.

No, nemoj se zavavaravati lažnim nakrivljenim licima. Nije iskren osmeh isto što i sve ovo nakićeno što viđate na ljudima. Kada se smeju glasno, bez reda, mere i pravila, nisu srećni već tom bukom pokušavaju zavariti neke rupe u srcima koje ih već dugo muče.

Iskren je osmeh redak, kratak i stidljiv, al pun je duše i zvezda. Zato su i retke žene koje ga imaju. A ja takve tražim.To su moje prijateljice u samoći. Što, izdvojene od ovog nesrazmernog i nerazumljivog sveta, znaju gde su i kuda bi se uputile. Bez potrebe da nekom drugom nameću sovju priču i bez ideje da o nekom drugom sude.

Imala sam davno, sestru iz divljine, koja je svojim koracima pomerala zemlju. Zajedno činile smo čopor. Samo nas dve, kao sto vojnika bez premca i granica. Dopunjavale sekao što se uklapaju figure u šahu, tačno kretajući se po putevima osmišljenim za njih, ali sa potezima toliko nepredvidivim, da su ih samo sene uspele propratiti.

To je bila dama koja je svoj put nastavila ka nekim drugim univerzumima, bez mene, jer neke kapije čovek mora otvoriti sam.

Al se sećam njenog iskrenog kratkog osmeha, sa kojim se trudila da započne svaki težak dan. Mučila se da joj oči zasijaju, kopala je po tragovima ugaraka iz srca, da pronađe jednu iskru, da održi sunce na licu. Ali je uspevala, svakim danom, kao da je te bitke morala da dobije.

I naučila me je da senke žive tamo gde ne postoji trud i da se uzaludnicima lošega srca osmeh pojavljuje,  kao budalama, smejući se svakome kao luda, ali mudracima kod kojih je redak  je u stanju promeniti sto života koji ga prepoznaju.

Dijana Zmija

Advertisements

2 thoughts on “Dijana Zmija -Kad odbacim masku ništavila”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s