Dijana Zmija- Dobrodošlica ravnodnevnici, zmijskom preobražaju života

Prolećna ravnodnevnica je doba balansa i preobražaja.
U davninama dok su još uvek ljudi bili u dodiru sa prirodom , pomoću zvezda i same flore i faune, određivali su doba pogodna za smiraj ili buđenje. Doba ženske plodnosti i njenog instikta koji najavljuje preobražaj, buđenje duha posle smirenog dugog zimskog sna. Ovo je doba najveće spiritualne transformacije tokom godine. Drevni narodi su verovali da je dobro početi sa najbitnijim planovima u doba kada su dan i noć jednaki po dužini a to je upravo sada. Iako nekim ženama snaga Sunca koja je u porastu, ne donosi moć jer su one deca noći i svoju energiju pune mesečinom, svakako je duži boravak Sunca u jednom danu blagodat za sve žene, što zbog zdravlja i raspoloženja to zbog plodnosti i ravnoteže duha. Ali se i dalje ne zanemaruje moć noći jer su u ovo doba mesečeve mene izraženije, nebo čistije i uticaj zvezda kao i mesečevog kretanja se i dalje ne smanjuje.
U ravnoteži između dva razdoblja mnogi nalaze pokretačku snagu, mir i razrađuju svoje dalje planove za borbu i napredak ili opstanak. A što se tiče ostalih koji više teže noći, poput mene, ovo je doba da se sanjarenje ilustruje,s tavi na papir i takođe pokrene, vreme odstupanja od onoga što nam više ne služi, vreme odstranjivanje kože koja se nakupila negativnih uticaja i doba za ulazak u dublji smisao postojanja. Mogu još dodati da je Zmija jedan od najvećih simbola tog balansa, preobražaja i duhovnog preispitivanja.
Primera radi simbolizam zmije zapravo je povezan sa samom idejom života. Stoga, nije slučajno što su Kaldejci poznavali jednu reč za „život“ i za „zmiju“. Isto, u arapskom reč „al-ajje“ koristi se u značenju „zmija“, a „život“ je „al-ajat“. Presudno je istaknuti da je Al-ajj jedno od glavnih Božjih imena, a ne prevodi se kao „živ“, kako se to često čini, već kao „onaj koji oživljuje“, „onaj koji daje život“, to jest koji je samo počelo života. Prema tome, vidljiva se zmija pojavljuje samo kao kratkotrajno utjelovljenje Velike nevidljive zmije, uzročne i izvanvremenske, gospodara životnog počela i svih snaga prirode.
 
Dijana Zmija
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s