Dijana Zmija -Moja reč o knjizi

Čuli ste za izraz koji čak i knjiga , meni omiljena, Grička Vještica sadrži a on kaže : ”Ako je dekorisana lepotom,zlu ženu niko i ne pita kakvo joj je srce i ima li duha.Svi posežu za knjigom koja ima lep uvez,ako je uvez ružan ostavljaju je netaknutu makar bila i lepa sadržaja.To su površni ljudi. Ali oni koji traze sadržaj otvaraju i najskromnije korice”. Šta se onda u međuvremenu promenilo?
Vreme. Ukusi. interesi a ponajviše raspolaganje slobodnim vremenom i izborima. U ovoj neviđenoj trci potrošača, kompanija, giganata i nas smrtnika, potrebno je zaboraviti na skroman uvez, potrebno je biti privlačan, ne sma sadržajem već i izdanjem korica.
Ono što neretko susrećem poslednjih godina je da je dobar sadržaj knjiga koje čitam usko povezan, ipak, sa privlačnim i slikovitim koricama. Više nema običnih i prostih uveza, a ako ih ima, govore o piscu kao i knjizi da je neinteresantan, občan, standardan. A danas se, priznaćete, standardi zaobilaze.
Ni škole ne žele više da uče decu lektire o ratovima i preljubi, već su ubacile Hari Potera i magiju koja nam je, zaita, preko potrebna. Uvili smo se u učmalost i počeli da zaboravljamo prave avanture knjiga. Nestaju savremen Žil Vernovi, nestaje poetika i raznovrsnost sadržaja. Zamenila ih je filozofija, prazna priča, prepričavanje prepričanog i razmatranje večito razmatranog…. Duh nam se osiromašio, svi daju i imaju mišljenje o svemu, kao da je ono važno…a niko više ne proizvodi romane koji su zasnovani na adrenalinu, na poletu koji kao Mali Princ vodi do nezamislivih predela, slikovito, bajkovito, magijski, oslonimo se na Hari Potera…A zašto da ne. Ako se tragovi bacenih čini zatru, i mašta polako umire.
Gde je poezija koja baca poetu u krila svemira? Zašto se pretvorila u vapaj nezrelih umova i škrabanje o slomljenim i nezadovoljnim srcima? Gde se izgubila ona mudrost ruže i princa i svrha jedne takve ljubavi? Gde nestadoše bajke i basne i personifikacija nezamislivih stvari , bića? I zašto se fantastika samo svela na epsku i vrti jedino oko Gospodara Prstenova ili ako biste malo neukusne erotike pride-na Igru Prestola?
Gde je nestalo samo golicanje mašte? Razotkrivanje nezamislivih tajni i ljubavi prema nemogućem, nedodirjivom? Gde su pouke? Gde su utisci koji vam posle čitanja ne daju da oka sklopite? Koji vas nagnaju da se pitate? Da ni ne pretpostavite?
Gde je moj Žil Vern današnjice i još mnogi razni koji su se u vatru od strasti bacal dok su pisali, dok su stvarali i umirali za svoja dela?
A evo, evo samo trunke u okeanu onoga što poslednjeg pročitam, četiri knjige, primera radi , koje su vratile u meni život u nadu da postoje još uvek pisci današnjice koji su istinski vredni, zapamtljivi…. I koji sitničavo vode računa o dobroj priči, o zanimljivoj priči, da ltalac već posle deset stranica gubi glavu u avanturi i adrenalinu, kako i treba da bure…i gde su čak i korice tako lepo upakovale doživljaj da prosto mami i oko i srce da se unese u priču i da je svima želi ispričati sa žarom koji se ne gasi.
Pišite nam i dalje tako kako je oduvek i trebalo. Ne dozvolite da vreme i današnje trčanje za slavom i priznanjem, za brojem i za nametanjem, bude prepreka kvalitetnom delu. Budite talak koji će jednim udarom na plažu sprati sva loša štiva i ostaviti samo nekoliko, koja poput ovih dela stoje čvrsto usađena kao stena u naš um i dušu.
Dijana Zmija
P.S.Pomenute knjge koje preporučujem, sa ove slike su:
-Mark Levi ”Prvi Dan” i ”Prva Noć”
-Metju Skelton ”Endimion Spring”
-Vilijem Pol Jang- ”Eva”
-Isaija Janakone-”Galilejev Prijatelj”
Advertisements

2 thoughts on “Dijana Zmija -Moja reč o knjizi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s