Dijana Zmija-Kako Se Komunicira Sa Nekim Ko Je Zauvek Otišao?!

Mirne noći sede u sablasti. One u miru a ja sa mojim nemirom. Njima je poznato sve što će biti i što se neće dogoditi, meni odveć, više nepoznato. Kažu vetrovi, kiše donose smiraj. Nisu ih donele ni najhladnije zime. U prikrajku sam kroz proplanke odšetala do neba i nazad i nisam pronašla više ničije ime. Kažu da smo svi mi energija, jedna duša koja ima težinu, svrhu i moć. Ali niko ne ostane da tu dušu sasluša, kada se sprema za odlazak, kada na večni put treba poć.

Umorile su me nesanice i pregršt znakova. Melodija često lomi mi tišinu. Al kad bih bila vešta da razumem šta mi priča, da me umiri, da porazgovaramo i  ugasimo tu večnu taštinu.

Kažud a se živ čovek na sve navikne. To nije tačno. Nikako se nismo mogli navići na odlaske. Ni one koji su ograničeni a ni one bespovratne. Neizvesnost nas čini starijima a samoća filozofski nastrojenim ljudima. Mi smatramo da možemo dokučiti veličinu nečijeg bića i rasprostranjenosti kada ode, a zapravo ni ne naziremo koliko se to prostire vremenom i kilometrima. Ako svako vredi koliko ume da bude u jednoj misli, onda su vrednosti ljudi koje gubimo, ogromne. Jer misao opstaje a sećanja su uporna.Nekada uporna do groba i posle zagrobne postelje.

Kolika je veličina čoveka koji u vama izgradi tako besomučno i veliko sećanje kojega se ne možete okaniti ni kada ovaj život za vas prestane?

Ali lebde nad nama, duše odbegle, iako nisu tu da nas opet zagrle. Mislima ćemo moći da ih zagrlimo u sećanje i da im se obratimo kada nam jako mnogo zafale.

Kao što fale danas i kao što fale sutra, onako kako će zauvek faliti i koliko ćemo samo vremena provesti želeći ih opet u fizičkom i prisutnom obliku, ma samo da im iz očiju pročitamo tihe šapate iz duše. Makar jednu sekundu koju smo danas, kada ih nema pretvorili u njihovu produženu večnost.

 

Dijana Zmija

Advertisements

2 thoughts on “Dijana Zmija-Kako Se Komunicira Sa Nekim Ko Je Zauvek Otišao?!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s