Dijana Zmija-Nismo Mirni Dok Ne Potrošimo Sve

Nismo Mirni Dok Ne Potrošimo Sve.Svaku ljubavnu reč, svaki stečeni dinar. Nismo dobro dok ne iskoristimo svaku priliku jer nam pune glavu da je ovaj život samo jedan.

Ostarili smo jureći da porastemo, da bismo sa vrha stepenica pri ”obećanom raju” lili suze za izgubljenim ,nedorečenim, sažetim. A sve je počelo bivati sažeto, da bismo zapravo iskoristili svo vreme. Odkad razmišljamo o vremenu, brže ga trošimo. Otkad se opterećujemo da iz ljubavi izvučemo više, brže je gubimo. Otkad gubimo glavu da sakupimo novac na gomili, on brže propada kroz prste.

Zašto je tako?

Postali smo pustinjaci u svetu punom prezasićenja gde ti više ni hram ne pruža mir niti ti zora donosi svitanje. Već za noć nemamo vremena da pogledamo daleko gore a kada nam počne radni dan, izgubimo se u mehanizmu koji nam garantuje starenje.

Vreme za preispitivanje je uzalud potrošeno, kažu mediji, a evo i ja kažem da je danas nebo crveno! A vi to tako ne vidite? Vama je dakle plavo? Ali uveravam vas da više ni to nije. Niti je svet ono što je bio, niti su vaši pogledi na njega sveži i mudri kakvi su bili dok ste bili deca.

A prestali ste biti deca jer vas je umorilo da sa zvezdama čekate svitanja.Umesto da naučite da slušate taj glas i taj motor u vašem srcu, vi ste ga radije ućutkali,prigušili pocepanim krpama odrpanih poslovnih pantalona.Mada sada ćete mi reći da nimalo nisu odrpane.Štaviše, skupo su plaćene, teško zarađenim novcem.Čak su i moderne.Pa vi zapravo izgledate kao pravim gospodin zar ne? Onda su možda meni dali neke pogrešne naočare.

Meni zapravo izgledate ofucano poput prosjaka.Mada nikada nisam upoznala prosjaka koji dozvoljava sebi luksuz da bude arogantan i nemaran prema drugima.

U našim su se prazninama ušuškala sputavanja savremenog sveta i njegova utrka sa smrću ili možda poziv da se života što pre otarasimo.Smrt naravno uvek pobeđuje osim ako se ne usudite  da život prihvatite bez sata.

Al kuda od sata pobeći kad vam on ne izbija sa vaših malih i najmanjih ekrana?

Čeka da vas,poput termita,napravi šupljim i spremi što pre za one noći bez svitanja.

 

Dijana Zmija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s