Dijana Zmija-Roditelji, jeste li roditelji?

Danas postoje svakakvi roditelji ali najmanje je onih koji žele da im deca budu prosto srećna.
Ne doktori, ne naučnici, ni piloti, ni fakultetlije, niti političari ili dobri u onome i ovome već naprosto najobičnije srećna!
U tom ”prnju” koje kupuju, sa tim prijateljima sa kojima ”bleje”, sa tom osobom koju du odabrali sami, sa svojim greškama koje treba da budu njihove.
Roditelj današnjice je izgubio pravac svoje glavne uloge a to je usmeravanje i prihvatanje deteta. On će sve uraditi da dete strpa i nagura u kalup i sve će uraditi da dete ” ozbiljno razmišlja o svojom budućnosti” i ”šta će sutra”.
Sve envolje su upravo tu i počela, odd vašeg uguravanja budućnosti u sadašnjost, deci ostaje samo da žale za prošlošću i da ovog momenta ne znaju kako da prizovu više sreću.
Ne, vi niste dobri roditelji jer vam je dete studiralo na najboljem faksu, u roku sa desetkama, kada je” napredovalo” u poslu i u ”životu” jer ima više novca, manje vremena……Vi ste loši roditelji jer niste primetili akda je prestalo da se smeje.
Loši ste, jer ste ga ugurali u fino oblikovane priče o obavezama, životu i načinu življenja, istom tom koji ni vama nije poslužio da budete bolji i srećni.

Advertisements

2 thoughts on “Dijana Zmija-Roditelji, jeste li roditelji?”

  1. Odlično rečeno Dijana! Potpuno se slažem s tobom. Ponekad stvarno imam osjećaj kao da je sreća postala zadnja stvar na koju treba misliti u životu, a ne bi tako trebalo biti. Poznajem puno roditelja koji u svojim glavama žele najbolje za svoje dijete ali to pokazuju upravo na ovakav način – upiši dobar faks..ne onaj koji voliš nego onaj poslije kojeg ćeš lako naći posao. Ne bilo kakav posao nego dobar posao s mogućnošću napredovanja i velikom plaćom jer su novci važni za sreću. Tjeraju ih na izvanškolske aktivnosti..učenje nekoliko stranih jezika (znam ljude koji su upisali dijete na kineski..zatrebat će, Kina je veliko tržište), profesionalno bavljenje sportom da budu novi Ronaldo ili Jordan.
    Ta djeca više nisu djeca jer nemaju vremena za igranje. Izgubili su cijelo djetinjstvo samo zato što ih od vrtića treniraju da misle o budućnosti i postanu “netko”, a zanemaruju svoje želje i ono što je stvarno važno.

    Liked by 1 person

  2. Deca najvise trpe, a roditelji nikada nece i ne mogu biti svesni toga koliko njihova deca trpe jer i sami ne znaj da se podignu na nivo deteta, a od deteta traze da se spusti na nivo odraslih.
    Sve si lepo rekla. Bravo!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s