About author/ O autoru/ Sobre el autor

Dijana Zmija 

20476575_1343055115792462_4727735068516924065_n

Dijana (Rodić) Čop živi u Beogradu. Rođena 1990. godine. Uglavnom piše pod pseudonimom Dijana Zmija. Udata je za rock muzičara i istoričara umetnosti sa kojim ima ćerku.

Piše poeziju, pripovetke, sofizme i završava svoj prvi roman.

Član je astronomskog društva Beograda ”Ruđer Bošković” i zaljubljenik u prirodne nauke. Piše na nekoliko  svojih internet portala o nauci, književnosti i muzici. Voli da čita, svira gitaru i da se druži sa teleskopom i noćnim nebom. Takođe komponuje pesme i peva. Imala je i vlastiti program na latinoameričkom radiju pod nazivom ”Vorkaj”.

Od stranih jezika tečno govori španski i engleski, te mnoge pesme i priče piše takođe i na ta dva jezika. Bavi se profesionalnim šminkanjem i privatno predaje jezike.

Mnogi njeni radovi objavljivani su po raznim internet portalima (poput knjige.pravac.com) i časopisima (Kutija ljubavi, Kreativni Magazin, Hellu cherry webzine, Haos u Eteru …) a prva objava u štampanom izdanju je bila predstavljena publici u prvom broju časopisa ”Voštanice”.

Pisanjem se bavi od malih nogu gde je svoja dela uspela predstavi kroz pismene sastave, takmičenja i razne biltene još od prvog razreda osnovne škole.

Dobitnica je brojnih književnih nagrada na festivalima poezije i kratke priče (Vojislav Despotov, Pavle Popović, Mihal Babinka, Janoš Siveri, …).

Ove godine (2015.)  je osvojila prvu nagradu biblioteke Braća Nastasijević, za svoju kratku priču ‘’Smrt i njeni hirovi’’. Nagrada je specifična jer osim diplome i uključenja njene priče u  godišnjak biblioteke, ona dobija i novac za prvo osvojeno mesto.

Teme kojima se bavi u svojim pripovijetkama i poeziji upućuju na analitičko razmišljanje, gde čitatelj dolazi do spoznaje svoje ličnosti, često sukobljavajući se s bremenom teškog i iskvarenog vremena u kome živi a koje ga nagna na večitu borbu s onim što ga čini lošim i površnim. Ona uprkos kompleksnim temama nastoji očuvati poetičnost u pisanju.

Priče koje su najčešće bile nagrađivane i predstavljene javnosti su ”Zver”, ”Nosim Nebo Na Leđima Svojim”, ”Novembar, Škorpion i Zmija”, ”Ogledalo i Skitnica”, a od poezije možemo izdvojiti pesme kao što su: ”Daruj Mi Zvezde”, ”Tvoja Kapija Snova”, ”Dama Tišine”, ”Putnik Samoće” i druge.

Najviše književno dostignuće bila joj je nagrada cenjene biblioteke Nastasijević iz Gornjeg Milanovca, osvojeno prvo mesto za kratku priču” Smrt i Njeni Hirovi” kao i između ostalog počasno mesto pored Dijane Budisavljević u njihovom prestižnom zborniku Slovo Ćirilovo.

Završava svoj prvi roman ”Ilirska ratnica”. Radnja romana je inspirirana  istorijskim činjenicama o drevnoj Iliriji kao srpskom tlu ali je to i roman fantastike gde se oživljavaju raznorazni srpski mitovi prožeti avanturama, potragom, misterijom, ljubavlju, osvetom i raznim iznenađenjima. Objavu romana sprema za neku od narednih godina.

 

Većina njenih radova, može se pročitati na njenoj autorskoj fejsbuk stranici pod nazivom Dijana Zmija. Ili na blogu dijanazmijawriter.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: