About author/ O autoru/ Sobre el autor

Dijana Zmija 

20476575_1343055115792462_4727735068516924065_n

Dijana (Rodić) Čop živi u Beogradu. Rođena 1990. godine. Uglavnom piše pod pseudonimom Dijana Zmija. Udata je za rock muzičara i istoričara umetnosti sa kojim ima ćerku.

Piše poeziju, pripovetke, sofizme i završava svoj prvi roman.

Član je astronomskog društva Beograda ”Ruđer Bošković” i zaljubljenik u prirodne nauke. Piše na nekoliko  svojih internet portala o nauci, književnosti i muzici. Voli da čita, svira gitaru i da se druži sa teleskopom i noćnim nebom. Takođe komponuje pesme i peva. Imala je i vlastiti program na latinoameričkom radiju pod nazivom ”Vorkaj”.

Od stranih jezika tečno govori španski i engleski, te mnoge pesme i priče piše takođe i na ta dva jezika. Bavi se profesionalnim šminkanjem i privatno predaje jezike.

Mnogi njeni radovi objavljivani su po raznim internet portalima (poput knjige.pravac.com) i časopisima (Kutija ljubavi, Kreativni Magazin, Hellu cherry webzine, Haos u Eteru …) a prva objava u štampanom izdanju je bila predstavljena publici u prvom broju časopisa ”Voštanice”.

Pisanjem se bavi od malih nogu gde je svoja dela uspela predstavi kroz pismene sastave, takmičenja i razne biltene još od prvog razreda osnovne škole.

Dobitnica je brojnih književnih nagrada na festivalima poezije i kratke priče (Vojislav Despotov, Pavle Popović, Mihal Babinka, Janoš Siveri, …).

Ove godine (2015.)  je osvojila prvu nagradu biblioteke Braća Nastasijević, za svoju kratku priču ‘’Smrt i njeni hirovi’’. Nagrada je specifična jer osim diplome i uključenja njene priče u  godišnjak biblioteke, ona dobija i novac za prvo osvojeno mesto.

Teme kojima se bavi u svojim pripovijetkama i poeziji upućuju na analitičko razmišljanje, gde čitatelj dolazi do spoznaje svoje ličnosti, često sukobljavajući se s bremenom teškog i iskvarenog vremena u kome živi a koje ga nagna na večitu borbu s onim što ga čini lošim i površnim. Ona uprkos kompleksnim temama nastoji očuvati poetičnost u pisanju.

Priče koje su najčešće bile nagrađivane i predstavljene javnosti su ”Zver”, ”Nosim Nebo Na Leđima Svojim”, ”Novembar, Škorpion i Zmija”, ”Ogledalo i Skitnica”, a od poezije možemo izdvojiti pesme kao što su: ”Daruj Mi Zvezde”, ”Tvoja Kapija Snova”, ”Dama Tišine”, ”Putnik Samoće” i druge.

Najviše književno dostignuće bila joj je nagrada cenjene biblioteke Nastasijević iz Gornjeg Milanovca, osvojeno prvo mesto za kratku priču” Smrt i Njeni Hirovi” kao i između ostalog počasno mesto pored Dijane Budisavljević u njihovom prestižnom zborniku Slovo Ćirilovo.

Završava svoj prvi roman ”Ilirska ratnica”. Radnja romana je inspirirana  istorijskim činjenicama o drevnoj Iliriji kao srpskom tlu ali je to i roman fantastike gde se oživljavaju raznorazni srpski mitovi prožeti avanturama, potragom, misterijom, ljubavlju, osvetom i raznim iznenađenjima. Objavu romana sprema za neku od narednih godina.

 

Većina njenih radova, može se pročitati na njenoj autorskoj fejsbuk stranici pod nazivom Dijana Zmija. Ili na blogu dijanazmijawriter.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: